Cascao
Dołączył: 29 Sty 2007
Posty: 270
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: Nysa
|
Wysłany: Sob 0:47, 24 Lut 2007 Temat postu: Kuchnia |
|
|
Tradycja
Tak jak w innych krajach kuchnia brazylijska jest produktem tradycji i wielu innych okoliczności.
Każdy region Brazylii ma ogromną różnorodność lokalnych potraw znanych dzisiaj w całym kraju.
Te potrawy powstały pod wpływem kultury indiańskiej, europejskiej (różnych regionów Europy) i afrykańskiej.
A również pod wpływem gleby i klimatu.
Na przykład, kuchnia stanu Bahia ma swój początek w pierwszym okresie czarnego niewolnictwa, kiedy właściciele niewolników pozwolili im wykorzystywać resztę jedzenia ze stołu pana lub z poprzedniego dnia.
A niektórzy niewolnicy mieli pozwolenie na łowienie krewetek i zbieranie skorupiaków morskich.
Pamiętając tradycje kulinarne swojej Afryki niewolnicy dodawali różne przyprawy lub mieszali ze składnikami już brazylijskimi, tak jak mleko kokosowe i oliwa palmowa (oliwa dendê).
Potrawy
Z czasem te mieszanki różnych kuchni zmieniły się w recepturę i nabrały nazw dziś znanych potraw w Brazylii i w niektórych krajach świata. Są to takie delicje jakie:
- Vatapá – Krewetki z posiekaną rybą, gotowane w oliwie dendê, mleko kokosowe i kawałki chleba. Potrawa jest podana z ryżem białym i sypkim.
- Sarapatel – Wątroba i serce wieprzowe lub baranie mieszane ze świeżą krwią. Do tego dodane pomidory, papryka i cebula. Gotować wszystko razem.
- Churrasco – W stanie Rio Grande do Sul, na południu Brazylii, stanowi najważniejszą potrawę regionu. To są ogromne kawałki świeżego mięsa pieczone na ogniu z węgla na świeżym powietrzu. Churrasco jest podawane z sosem zrobionym z kawałków pomidorów i cebuli.
- Feijoada – To najbardziej znana potrawa kuchni brazylijskiej, bardzo rozpowszechniona poza Brazylią. Podstawą jest czarna fasola gotowana z kiełbasami, suszonym mięsem, ozorem wieprzowym lub wołowym, uszami i ogonem wieprzowym, z czosnkiem i pieprzem malagueta (bardzo mocny). Tradycyjnie podaje się z ryżem na głębokim talerzu a na tym się polewa czarną fasolę gotowana z w/w dodatkami. Na koniec posypuje się farofą (zrobioną z mąki manioku). Do tego jeszcze sos według indzwidualnego smaku. Świeże warzywa i kawałki pomarańczy.
Drinki i napoje
Piwo brazylijskie uważane z jedno z najlepszych wśród krajów tropikalnych. Jest ulubionym napojem Brazylijczyków podczas konsumpcji lub jako dodatek do dobrej rozmowy, a zwłaszcza jeśli tematem jest piłka nożna.
Caipirinha. Jeżeli chodzi o drinki “na apetyt” to caipirinha jest bezkonkurencyjnym drinkiem narodowym.
Jest robiona na bazie cachaça (wódka brazylijska z trzciny cukrowej).
Miesza się z limonką pokrojoną, słodzi się cukrem i do tego dodaje się lód “zmiażdzony” (kostki lodu owija się w ścierkę i ubija tłuczkiem).
Guaraná to napój narodowy robiony z soku owoca amazońskiego o tej samej nazwie.
Mówi się, że jest afrodyziakiem, posiadając właściwości energizujące.
Pozostaje próbować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|